HTML

külkerítő

Be tudnak-e törni a magyar kis és középvállalkozások a fejlett piacokra, és ha igen, miért nem? Exportsztorik, exportarcok, érdekességek + az összes szakmai link egy helyen! Igazodj el a külker világában a külkerítővel!

Friss topikok

Címkék

Mi van a számok mögött?

2011.11.07. 11:59 exposztor

Ismét szárnyal a magyar kivitel, olvashatjuk a hivatalos közleményben. Az általános gazdasági helyzet közkeletű megítélése, a válságról érkező hírek fényében jó hír, ugyanakkor nem minden ellentmondástól mentes. Ha kelendőek a portékáink, az nem azt jelenti, hogy van egy nemzetközileg versenyképes iparunk? Hol is van akkor itt a probléma?

Ahogy már erre korábban utaltunk, a hazai exportot egy jól behatárolható vállalati kör teljesítménye határozza meg: kivitelünk kevés de annál vaskosabb lábon áll. Az adatokból jól kitűnik, hogy a "gépek, berendezések" tételbe tartozó termékek gyártásában és kivitelében vagyunk kiváltképp erősek, ezen belül a híradástechnikai készülékek és a közúti járművek képezik a két legerősebb csoportot. Ne gondoljunk azonban arra, hogy a magyar ipar en bloc valamifajta high tech fellegvárrá vált. Itt egészen konkréten néhány olyan cégre kell gondolni, mint a Nokia (telefonok), a Samsung és a Philips (TV-k és monitorok), az autóiparban pedig az Audi és a Suzuki. A felsorolásnak ezzel nagyjából (tisztelet a kivételnek) vége is. A teljes magyar export közel egyharmadát (!) ez a néhány vállalat hozza össze. Ráadásul ezek mind olyan termékeket gyártanak, amelyeknek a kifejlesztése (kitalálása, megtervezése, tesztelése) nem Magyarországon történik, nálunk mindössze a gyártósorok találhatók.

Van mit tehát tenni a hazai ipar egészét átható minőség és nemzetközi versenyképesség elérése terén. Biztató jel, hogy az export felfutását kevésbé követi az importhányad emelkedése, ami azt jelenti, hogy az exportra termelő nagyvállalatok egyre több magyar beszállítóval dolgoznak. Reméljük, hogy egyszer majd ezek is kinövik magukat, és képesek lesznek önállóan, itthon kifejlesztett termékeikkel a nemzetközi piacra lépni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulkerito.blog.hu/api/trackback/id/tr773360715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása